Fieldwork Thai massage

Moet Thaise Massage pijn doen?

In oktober 2015 was ik drie weken in Chiang Mai, in het noorden van Thailand, om bij te scholen bij the Sunshine massageschool; een school die hoog aangeschreven staat, ondanks de misschien wat naïef aandoende naam.

De laatste cursusweek was “Fieldwork”. Dat hield in dat we onder begeleiding van een lerares gingen masseren bij een bejaarden-servicecentrum in de buurt. Heel spannend vond ik dat. Het centrum was een hal overdekt met golfplaat waar ruimte was voor activiteiten. Iedere ochtend kregen we een andere, meestal vrouwelijke, cliënt toegewezen in leeftijd variërend tussen de 50 en de 80. Sommigen werkten op de markt, of kookten op straat, anderen waren gepensioneerde leraressen of ambtenaren. Bijna niemand sprak Engels. Sommigen voelden zich kiplekker, veel hadden last van hoge bloeddruk, overgewicht of diabetes. De massagelerares stelde hen vragen over hun gezondheid en vertaalde de antwoorden aan ons, vijf westerse massagestudenten. Wat ik bijzonder vond, was dat de meesten vaak massage ontvangen hadden en dat massage duidelijk een deel van hun cultuur is. Na dat gesprekje werd een behandelplan gemaakt. En zoals te verwachten was het advies vaak om het, gezien de hoge leeftijd van de ontvangers, rustig aan te doen en slechts milde druk uit te oefenen.

Nu ontdekten wij, de masseurs, al snel dat wat wij ‘milde druk’ vonden, sterk verschilde van wat onze Thaise dames er onder verstonden. De cliënten vroegen eigenlijk steeds om meer druk, hardere massage, meer gewicht. Een Amerikaanse medestudent die flink uit de kluiten gewassen is, zei dat hij nog nooit zo veel druk gegeven had als bij de massage van zijn 80-jarige cliënte.

Fieldwork Thai massage
Fieldwork Thai massage

Mijn indruk is dat het Thaise idee over massage is: “no pain, no gain”. Ze willen de kracht van de masseur voelen. Er is een ander idee over wat het doel is van een massage. Westerse massage is vaak gericht op ontspanning. Hun idee over massage is meer medisch. Een blessure of aandoening moet verholpen worden. Geblokkeerde energie moet weer op gang gebracht worden. Dit verschil van idee over het doel van massage, verklaart ook de ervaring van sommige reizigers die in Thailand een massage nemen. Als een kreet van pijn hen ontsnapt, dan lacht de masseur beleefd en gaat gewoon door. Misschien is ook het leven in Thailand voor de meeste mensen harder en de mentaliteit daardoor meer ‘no nonsense’.

Wat is mijn benadering? Er is een theorie die zegt dat mensen het gelukkigst zijn als ze uitdaging en ontspanning tegelijk ervaren. Ontspanning is fijn, maar verveelt ook na een tijd. En wanneer je alleen maar uitdaging ervaart, ontstaat er stress. Je zoekt een samengaan van beide. Een goede massage moet dus ook een combinatie zijn van diepe ontspanning en tegelijkertijd moet er voldoende stevige druk zijn om effect te sorteren en om de aandacht van de gemasseerde vast te houden. Als de massage echter echt pijn doet, of als de cliënt daar bang voor wordt, dan gaat haar lichaam verkrampen. En dat is het tegenovergestelde van wat ik hoop te bereiken.

Veel cliënten hebben pijnlijke klachten in schouders en rug, of last van pijnlijke kuiten. Het is normaal en te verwachten dat die gebieden pijnlijk aanvoelen als ze behandeld worden. Het is echter goed mogelijk deze plekken te behandelen zonder dat de ontvanger daarbij verkrampt. Dit kan door rustig op te bouwen, en door naar de cliënt te luisteren. Figuurlijk luisteren naar waar de grens ligt, en letterlijk door te communiceren. Je wilt dat de massage een samenwerking wordt, niet een strijd. Daardoor kan de ontvanger ontspannen blijven, ook al doet het op momenten soms wat pijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *